Földmunkagép szállítás

Hogyan kell megfelelően szállítani a munkagépet? A kompakt földmunkagépek egyik munkaterületről a másikra szállítása egyszerűen hangzik. Ez azonban számos olyan lépést foglal magában, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mint például a megfelelő méretű pótkocsi használata, valamint a felszerelés helyes berakodása, elhelyezése és rögzítése. Ha Ön is kíváncsi, hogyan szállítjuk a földmunkagépeket akkor az alábbi leírás segít feltárni a részleteket.

Megfelelő szállítójármű kiválasztása

Egy földmunkagép, vagy kotrógép nem tud eljutni a munkaterületre anélkül, hogy biztonságosan és megbízhatóan el ne szállítanánk teherautóval. Ennek az az oka, hogy a munkagépeket nem közúti közlekedésre tervezték, nincs rendszáma, és nem vehet legálisan részt a közúti forgalomban. Egyébként ennek nem is lenne sok értelme, egy lánctalpas kotrónak több óra lenne pár kilométer megtétele. A legtöbb kisebb súlyú földmunkagép 10tonnás teherautóval szállítható szállítható, míg a nagyobb berendezésekhez ennél is nagyobb kapacitású szállítójárműre lehet szükség. Ha túlméretes rakományt szállít, például kotrógépet és egy tartozékot, akkor valószínűleg nagyobb pótkocsira lesz szüksége, nagyobb tömeggel a teher kezeléséhez. Általában a súlyhatárokat jogszabály rögzíti, ennek átlépése bírságot von maga után. Éppen ezért a gép szállítása előtt mindig ellenőrizzük a rakomány súlyát, szélességét, hosszúságát és magasságát, illetve ezekkel kapcsolatban az útvonalat is át kell nézni, nincs-e az adott útvonalra méretkorlátozás bevezetve. Néha a túlméretes gépeknél jóváhagyásra vagy útvonal engedélyekre lehet szükség a tervezett útvonalon a túlméretes rakományokhoz.

A munkagép megfelelő elhelyezése

A megfelelő szállítóeszköz kiválasztása után a munkagéppel fel kell állni a szállító járműre. A szállító járműnek olyan sínekre, rámpákra van szüksége, amelyeken a gép önerőből fel tud állni a platóra, tehát a megfelelő lejtésű rámpára szükség van. Minden munkagépnek a kézikönyvében szerepel a maximális dőlés mértéke, ezt a mértéket, illetve szöget nem szabad túllépni akkor sem, ha éppen fel vagy leállunk a szállító járműre, mivel a gép felborulhat. A rámpa segítségével áll fel a munkagép a platóra, majd pedig a gépet a platón rögzíteni kell. Minden munkagép, kanalas markoló egyköznek van egy szállítási beállítása, amikor a kanalat le kell tenni, vagy rögzíteni kell, hogy forduláskor se lenghessen ki oldal irányba. Általában a munkagépeket hevederekkel és kampókkal rögzítjük, hiszen csak így biztonságos a szállítása, mozgatása közúton. A munkagép kerekeit, emelőkanalát és a munkagéppel együtt szállított eszközöket az indulás előtt rögzíteni kell, a rögzítés biztonságosságáért a sofőr a felelős. A rámpáknak és a teherautónak el kell bírnia a gép súlyát. A rámpákat csúszásvédett felülettel kell ellátni, illetve ilyen rámpa használható.

foldmunkagep-szallitas

Alapszabály, hogy mindig a gép nehezebb végével kell először a szállító járműre érkezni, például egy Bobcattel tolatva kell felállni a szállító járműre, mert a Bobcat hátulja a nehezebb az ellensúly miatt. Így nem borul fel a gép ellenkező irányban. 

Megfelelő rögzítés

Szállítás előtt a munkagépen minden nyílászártó és fedelet be kell csukni. A gépek kézikönyvében szerepelnek az ajánlott rögzítési pontok, ahol a hevederek elvezethetők, ezt ajánlott betartani, hogy a sérüléseket megelőzzük. Az egyes kerekek elé és mögé ékeket, bölcsőket vagy egyéb blokkokat kell elhelyezni, hogy megakadályozzák a szállítás közbeni elgurulást vagy elmozdulást. Ezután kell a rögzítőelemeket az első és a hátsó rögzítési pozícióba, a kezelési és karbantartási kézikönyvben leírtak szerint. A legtöbb gyártó legalább négy rögzítési pozíciót javasol, hogy megakadályozza a mozgást. Egyes szállítóeszközök D-gyűrűkkel, heveder vezetőrésekkel vagy beépített hevedersínekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a kotrógép egyszerű csatlakoztatását a szállító járműhöz. Mindig az ajánlott csatlakozási pontokat és rögzítéseket használja a sérülések elkerülése érdekében.

Amennyiben lehetséges a földmunkagép, kotrógép adaptert szerelje a gépre, ha ezt nem lehet akkor biztonságosan kell rögzíteni a platón, elmozdulás és leesés ellen. A kanalat és gémet is rögzíteni kell a rendelkezésre álló eszközökkel. Ügyelni kell a rögzítésnél, hogy erősebb fékezés esetén se mozduljanak a tartozékok a szállítójármű eleje - vége felé, ezért alapértelmezetten mindig a szállítójármű elejétől rakodunk a vége felé. A rögzítést célszerű önfeszítő hevederekkel végezni, hogy a mozgás következtében se legyen a rögzítés laza.

Esővédelem

A földmunkagépeket úgy kell előkészíteni és lezárni a szállítás során, hogy egy esetleges felhőszakadás ne okozzon kárt a gépekben, illetve a víz a gépekbe ne folyjon be. Ha ezt nem sikerül megoldani akkor javasolt rögzíthető ponyvát borítani a gépekre és ezt is rögzíteni a menetszél ellen.

Ha bármilyen kérés, kérdés merül fel gépszállítás ügyben hívjon a fenti telefonszámon.